Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Verstandelijke beperking

Cijfers & Context

440.000 mensen met een verstandelijke beperking

Regionaal & Internationaal

Simpelveld en Ermelo hoogste percentage

Kosten

Uitgaven aan zorg 8,3 miljard euro in 2017

Preventie & Zorg

111.000 mensen met verstandelijke beperking in Wlz

Uitgelicht

Array

440.000 mensen met een verstandelijke beperking zijn (IQ tot 70)

De prevalentie van verstandelijke beperking is afhankelijk van de definitie. Hierbij is de ernst van de beperking belangrijk. Het SCP schat dat er in Nederland in 2018 ongeveer 440.000 mensen met een verstandelijke beperking zijn (IQ tot 70).

Lees meer
Array

Simpelveld en Ermelo hoogste percentage verstandelijke beperking

De gemeente met het hoogste percentage kinderen met een verstandelijke beperking zijn Simpelveld en Ermelo. Dat is niet zo raar, want dit zijn een relatief kleine gemeente met een grote instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Lees meer
Array

8,3 miljard euro voor mensen met een verstandelijke beperking

In 2017 werden de totale zorguitgaven voor mensen met een verstandelijke beperking, inclusief downsyndroom, geschat op 8,3 miljard euro. Dit is 9,4% van de totale zorguitgaven in Nederland. De zorguitgaven komen voor bijna 92% voor rekening van de gehandicaptenzorg.

Lees meer
Array

111.000 mensen met verstandelijke beperking ontvangen hulp vanuit de Wlz

In 2018 hebben volgens het CBS 111.010 mensen met een verstandelijke beperking gebruik gemaakt van zorg en ondersteuning vanuit de Wet langdurige zorg. Een groot deel van de zorg en ondersteuning van mensen met een licht verstandelijke beperking loopt via de gemeente, huisarts en informele zorg.  

Lees meer