Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Stemmingsstoornissen

Cijfers & Context

Meer vrouwen dan mannen met stemmingsstoornis

Regionaal & Internationaal

Veel stemmingsstoornissen in Nederland

Kosten

Uitgaven aan zorg 1,1 miljard euro in 2017

Preventie & Zorg

Twee op de drie patiƫnten zoekt hulp

Uitgelicht

Array

Ruim 590.000 mensen met stemmingsstoornis bij de huisarts

In 2018 waren er naar schatting 590.100 mensen bij wie de huisarts een stemmingsstoornis heeft geregistreerd: 207.400 mannen en 382.700 vrouwen. Op alle leeftijden komen stemmingsstoornissen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Lees meer
Array

Relatief groot aantal mensen met stemmingsstoornis in Nederland

Stemmingsstoornissen, waaronder depressie, komen in Nederland relatief veel voor. Wereldwijd stond depressie op de elfde plaats op de ranglijst van aandoeningen met de meeste ziektelast. In Europa staat depressie op de vierde plaats en in Nederland op de zevende plaats.

Lees meer
Array

Depressie een van de duurdere ziekten

In 2017 waren de uitgaven aan zorg voor depressie bijna 1,1 miljard euro. Hiermee is depressie een van de duurdere ziekten. 4,5% van de totale zorguitgaven voor psychische aandoeningen en 1,3% van de totale zorguitgaven voor de gezondheidszorg gaan naar deze aandoening. Twee derde van de zorguitgaven voor depressie gaat naar vrouwen.

Lees meer
Array

Ongeveer twee derde van de mensen met een stemmingsstoornis zoekt hulp

Ongeveer twee derde van de mensen met een depressie zoekt professionele hulp. In 2016 waren er bijna 1.030.000 gebruikers van antidepressiva. Er werden in totaal 10 miljoen recepten voor antidepressiva voorgeschreven. In 1997 waren dat er nog maar 2,9 miljoen.

Lees meer