Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Kanker

Cijfers & Context

Longkanker veroorzaakt meeste ziektelast

Regionaal & Internationaal

Relatief veel nieuwe kankergevallen in Nederland

Kosten

Zorguitgaven kanker 5,9 miljard euro

Preventie & Zorg

Bijna 136.000 ziekenhuisopnamen kanker in 2019

Uitgelicht

Array

Ongeveer 115.000 diagnoses kanker in 2020

In 2020 werden in Nederland ongeveer 115.000 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Het absoluut aantal sterfgevallen door kanker is in de periode 1980-2020 gestegen.

Lees meer
Array

Hoogste kankersterfte in Groningen en Rotterdam-Rijnmond

In de regio's Groningen en Rotterdam-Rijnmond is sprake van de hoogste kankersterfte. De spreiding in het vóórkomen (incidentie) van kanker in Nederland laat een minder eenduidig beeld zien. De incidentie van kanker in Nederland is relatief hoog in vergelijking met andere EU-landen.

Lees meer
Array

Zorguitgaven voor kanker 5,9 miljard euro in 2017

In 2017 bedroegen de zorguitgaven voor alle soorten kanker samen 5,9 miljard euro: 2,8 miljard euro voor mannen en 3,1 miljard euro voor vrouwen. Dit komt neer op 6,7% van de totale uitgaven voor de gezondheidszorg in Nederland.

Lees meer
Array

Voor een aantal vormen van kanker georganiseerde preventie

Voor drie vormen van kanker bestaat een landelijk bevolkingsonderzoek gericht op vroege opsporing: borst-. baarmoederhals- en dikkedarmkanker. Een andere vorm van preventie is vaccinatie tegen het Humaan Papillomavirus, dat een sleutelrol heeft bij het onstaan van baarmoederhalskanker.

Lees meer