Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Kanker

Cijfers & Context

Longkanker veroorzaakt meeste ziektelast

Regionaal & Internationaal

Relatief veel nieuwe kankergevallen in Nederland

Kosten

Kosten van zorg 4,3 miljard euro in 2011

Preventie & Zorg

Ruim 150.000 ziekenhuisopnamen voor kanker in 2010

Uitgelicht

Array

Ongeveer 116.500 nieuwe gevallen van kanker in 2018

In 2018 werden in Nederland ongeveer 116.500 nieuwe gevallen van kanker vastgesteld. Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Het absoluut aantal sterfgevallen door kanker is in de periode 1980-2017 gestegen.

Lees meer
Array

Hoogste kankersterfte in Groningen en Rotterdam-Rijnmond

In de regio's Groningen en Rotterdam-Rijnmond is sprake van de hoogste kankersterfte. De spreiding in het vóórkomen (incidentie) van kanker in Nederland laat een minder eenduidig beeld zien. De incidentie van kanker in Nederland is relatief hoog in vergelijking met andere EU-landen.

Lees meer
Array

Kosten van zorg voor kanker 4,3 miljard euro in 2011

In 2011 bedroegen de zorgkosten voor alle soorten kanker samen 4,3 miljard euro: 2,0 miljard euro voor mannen en 2,3 miljard euro voor vrouwen. Dit komt neer op 4,8% van de totale kosten voor de gezondheidszorg in Nederland

Lees meer
Array

Voor een aantal vormen van kanker georganiseerde preventie

Voor drie vormen van kanker bestaat een landelijk bevolkingsonderzoek gericht op vroege opsporing: borst-. baarmoederhals- en dikkedarmkanker. Een andere vorm van preventie is vaccinatie tegen het Humaan Papillomavirus, dat een sleutelrol heeft bij het onstaan van baarmoederhalskanker.

Lees meer