Uitgelicht

Afname aantal diagnoses dikkedarmkanker
In 2020 kregen ongeveer 11.700 mensen de diagnose dikkedarmkanker. De invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 heeft geleid tot een tijdelijke toename, gevolgd door een afname in het aantal diagnoses dikkedarmkanker. De gestandaardiseerde sterfte aan dikkedarmkanker is afgenomen.
Lees meer
Incidentie van dikkedarmkanker hoog in vergelijking met andere EU-landen
De incidentie van dikkedarmkanker is hoog in vergelijking met andere landen van de Europese Unie (EU). Ook de sterfte ligt hoger dan het EU-gemiddelde. De overleving van dikkedarmkanker is in Nederland gemiddeld in vergelijking met andere EU-landen.
Lees meer
Zorguitgaven voor dikkedarmkanker 597 miljoen euro in 2017
In 2017 bedroegen de zorguitgaven aan patiënten met dikkedarmkanker 597 miljoen euro. Dit is 0,7% van de totale uitgaven voor de Nederlandse gezondheidszorg en 10,2% van alle zorguitgaven voor nieuwvormingen. De meeste uitgaven worden gedaan op de leeftijd tussen de 60 en 80 jaar.
Lees meer
Screening moet sterfte voorkomen
Landelijk bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker en vroege opsporing bij hoogrisicogroepen zijn gericht op het terugdringen van de sterfte door dikkedarmkanker. Op langere termijn zouden 2.400 sterfgevallen kunnen worden voorkomen door het landelijk bevolkingsonderzoek.
Lees meer