Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Dikkedarmkanker

Cijfers & Context

Overleving dikkedarmkanker neemt toe

Regionaal & Internationaal

Relatief hoge incidentie en sterfte in Nederland

Kosten

Zorguitgaven 597 miljoen euro in 2017

Preventie & Zorg

16.500 ziekenhuisopnamen in 2019

Uitgelicht

Array

Afname aantal diagnoses dikkedarmkanker

In 2020 kregen ongeveer 11.700 mensen de diagnose dikkedarmkanker. De invoering van het bevolkingsonderzoek in 2014 heeft geleid tot een tijdelijke toename, gevolgd door een afname in het aantal diagnoses dikkedarmkanker. De gestandaardiseerde sterfte aan dikkedarmkanker is afgenomen.

Lees meer
Array

Incidentie van dikkedarmkanker hoog in vergelijking met andere EU-landen

De incidentie van dikkedarmkanker is hoog in vergelijking met andere landen van de Europese Unie (EU). Ook de sterfte ligt hoger dan het EU-gemiddelde. De overleving van dikkedarmkanker is in Nederland gemiddeld in vergelijking met andere EU-landen.

Lees meer
Array

Zorguitgaven voor dikkedarmkanker 597 miljoen euro in 2017

In 2017 bedroegen de zorguitgaven aan patiënten met dikkedarmkanker 597 miljoen euro. Dit is 0,7% van de totale uitgaven voor de Nederlandse gezondheidszorg en 10,2% van alle zorguitgaven voor nieuwvormingen. De meeste uitgaven worden gedaan op de leeftijd tussen de 60 en 80 jaar.

Lees meer
Array

Deelnamepercentage aan bevolkingsonderzoek darmkanker boven 71%

Landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker en vroege opsporing bij hoogrisicogroepen zijn gericht op het terugdringen van de sterfte door dikkedarmkanker. Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker in januari 2014 ligt het deelnamepercentage boven de 71%.

Lees meer