Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Dementie

Cijfers & Context

Aantal mensen met dementie neemt toe

Regionaal & Internationaal

Laagste sterfte aan dementie in Friesland

Kosten

Zorgkosten dementie 6,6 miljard euro in 2015

Preventie & Zorg

Helft van de patienten ontvangt thuiszorg

Uitgelicht

Array

114.300 mensen met dementie bij de huisarts bekend

In 2018 waren er naar schatting in Nederland 114.300 personen met dementie bekend bij de huisarts: 44.400 mannen en 69.800 vrouwen. Dit komt overeen met 5,2 dementiepatiënten per 1.000 mannen en 8,0 per 1.000 vrouwen. 

Lees meer
Array

Laagste sterfte aan dementie in Friesland

Het laagste sterftecijfer aan dementie is geregistreerd in Friesland. Regio's met een hoge sterfte aan dementie liggen verspreid over het land. In de doodsoorzakenstatistiek wordt voor de regio's Gelderland-Zuid en Brabant-Zuidoost het hoogste sterftecijfer aan dementie gemeld.

Lees meer
Array

Dementie één van de duurste ziekten

De kosten voor dementie bedroegen 6,6 miljard euro in 2015. Dit komt overeen met 7,7% van de totale kosten in de Nederlandse gezondheidszorg. Dementie is voor mannen en vrouwen samen, na verstandelijke beperking, de duurste ziekte. 

Lees meer
Array

Helft van de dementiepatiënten ontvangt thuiszorg

Van de personen met gediagnosticeerde dementie ontvangt 53% thuiszorg. Ook dagbesteding is een veelvoorkomende vorm van ondersteuning, net als de dagopvang van verpleeg- of verzorgingshuis. In totaal gebruikt 82% van de patiënten met dementie één of meer vormen van professionele zorg.

Lees meer