Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Dementie

Cijfers & Context

Aantal mensen met dementie stijgt

Regionaal & Internationaal

Laagste sterfte aan dementie in Friesland

Kosten

Zorgkosten dementie 6,6 miljard euro in 2015

Preventie & Zorg

Helft van de patienten ontvangt thuiszorg

Uitgelicht

Array

Steeds meer mensen hebben dementie

Het aantal mensen met dementie is de afgelopen jaren gestegen. Naar schatting zijn er 254.000-270.000 personen met dementie op basis van bevolkingsonderzoek en zijn er ongeveer 155.000 mensen bekend in de zorg (huisarts en verpleeghuis) voor dementie.

Lees meer
Array

Laagste sterfte aan dementie in Friesland

Het laagste sterftecijfer aan dementie is geregistreerd in Friesland. Regio's met een hoge sterfte aan dementie liggen verspreid over het land. In de doodsoorzakenstatistiek wordt voor de regio's Gelderland-Zuid en Brabant-Zuidoost het hoogste sterftecijfer aan dementie gemeld.

Lees meer
Array

Dementie één van de duurste ziekten

De kosten voor dementie bedroegen 6,6 miljard euro in 2015. Dit komt overeen met 7,7% van de totale kosten in de Nederlandse gezondheidszorg. Dementie is voor mannen en vrouwen samen, na verstandelijke beperking, de duurste ziekte. 

Lees meer
Array

Helft van de dementiepatiënten ontvangt thuiszorg

Van de personen met gediagnosticeerde dementie ontvangt 53% thuiszorg. Ook dagbesteding is een veelvoorkomende vorm van ondersteuning, net als de dagopvang van verpleeg- of verzorgingshuis. In totaal gebruikt 82% van de patiënten met dementie één of meer vormen van professionele zorg.

Lees meer