Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Beroepsziekten

Cijfers & Context

447.900 nieuwe beroepsziektegevallen in 2018

Regionaal & Internationaal

Werkgebonden klachten in NL boven EU-gemiddelde

Kosten

Werkgerelateerde zorgkosten 1,8 miljard euro

Preventie & Zorg

Preventie richten op verschillende factoren

Uitgelicht

Array

Aantal nieuwe gevallen beroepsziekte 447.900 in 2018

In 2018 was het aantal nieuwe gevallen van een beroepsziekte 447.900. Het aantal nieuwe gevallen in de werkzame beroepsbevolking wordt geschat op 407.300 (4,8% van de werkzame beroepsbevolking). In de gepensioneerde beroepsbevolking komt het aantal nieuwe beroepsziektegevallen uit op 40.600.

Lees meer
Array

Werkgebonden klachten in Nederland boven Europees gemiddelde

Het percentage Nederlandse werknemers dat het afgelopen jaar gezondheidsklachten heeft gehad door het werk ligt boven het Europees gemiddelde. De verdeling van de verschillende soorten gezondheidsklachten door het werk komt voor Nederland redelijk overeen met het gemiddelde van de EU-landen.

Lees meer
Array

Werkgerelateerde zorgkosten geschat op 1,8 miljard euro

De zorgkosten door arbeid voor alle werkenden en gepensioneerden werden in 2018 geschat op 1,8 miljard euro. Deze kosten worden voornamelijk veroorzaakt door ziekten die zijn ontstaan door werkgerelateerde blootstelling in de omgeving, zoals stoffen en lawaai (1 miljard euro).

Lees meer
Array

Preventie richten op verschillende factoren rond gezond en veilig werken

Om beroepsziekten terug te dringen is het van belang om preventie te richten op de verschillende factoren die van invloed zijn op gezond en veilig werken. 

Lees meer