Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Artrose

Cijfers & Context

Bijna 1,5 miljoen mensen met artrose

Regionaal & Internationaal

Meeste mensen met artrose in West-Nederland

Kosten

Kosten van zorg voor artrose 1,3 miljard euro

Preventie & Zorg

Vrouwen vaker opgenomen in ziekenhuis dan mannen

Uitgelicht

Array

Bijna 1,5 miljoen mensen met artrose

In 2018 hadden naar schatting 1.467.200 mensen artrose (gewrichtsslijtage). Vrouwen hebben vaker artrose dan mannen en de ziekte komt vaker voor naarmate men ouder wordt. De meeste mensen zijn gediagnosticeerd met knieartrose.

Lees meer
Array

Meeste artrosepatiënten in West-Nederland

In het westen van Nederland geven meer mensen aan last te hebben van gewrichtsslijtages (artrose, slijtagereuma) van heupen of knieën dan in de rest van het land. De regio met het hoogste percentage mensen met gewrichtsslijtage is Zuid-Limburg (11%), gevolgd door de westelijke regio's Haaglanden (9,7%) en Rotterdam-Rijnmond (9,6%).

Lees meer
Array

Kosten van zorg voor artrose 1,3 miljard euro in 2015

In 2015 waren de kosten van de zorg voor artrose 1,3 miljard euro. Dat komt overeen met 21,1% van de totale zorgkosten die gemaakt werden voor ziekten van het bewegingsstelsel en bindweefsel en 1,6% van de totale kosten van de gezondheidszorg in Nederland.

Lees meer
Array

53.000 ziekenhuisopnamen en 10.000 dagopnamen voor artrose

In 2010 waren er 52.695 ziekenhuisopnamen en 10.172 dagopnamen voor artrose. Gemiddeld bleven patiënten ruim zes dagen in het ziekenhuis. Vrouwen worden vaker opgenomen voor artrose dan mannen. De afgelopen jaren steeg het aantal opnamen, maar mensen verbleven minder lang in het ziekenhuis.

Lees meer