Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Artrose

Cijfers & Context

1,25 miljoen mensen hebben artrose

Regionaal & Internationaal

Meeste mensen met artrose in Zuidwest-Nederland

Kosten

Kosten van zorg 1,1 miljard euro in 2011

Preventie & Zorg

Vrouwen vaker opgenomen in ziekenhuis dan mannen

Uitgelicht

1,25 miljoen personen met artrose

In 2016 hadden naar schatting 1.251.000 mensen artrose (gewrichtsslijtage). Vrouwen hebben vaker artrose dan mannen en de ziekte komt vaker voor naarmate men ouder wordt. De meeste mensen zijn gediagnosticeerd met knieartrose.

Lees meer

Meeste artrosepatiënten in Zuidwest-Nederland

De regio’s waar de meeste mensen met artrose wonen zijn Den Haag, Zeeland, Zuid-Limburg, Rotterdam-Rijnmond en West-Brabant. Drie regio’s scoren significant onder het Nederlands gemiddelde. Dat is de regio Utrecht, gevolgd door de regio's Amsterdam en Friesland.

Lees meer

Zorgkosten artrose 1,1 miljard euro in 2011

In 2011 waren de kosten van de zorg voor artrose 1,1 miljard euro: 1,2% van de totale kosten van de gezondheidszorg in Nederland. Ruim 70% van de kosten kwam voor rekening van vrouwen en de kosten nemen toe met de leeftijd. Het grootste deel van de kosten werd besteed aan ziekenhuiszorg.

Lees meer

53.000 ziekenhuisopnamen en 10.000 dagopnamen voor artrose

In 2010 waren er 52.695 ziekenhuisopnamen en 10.172 dagopnamen voor artrose. Gemiddeld bleven patiënten ruim zes dagen in het ziekenhuis. Vrouwen worden vaker opgenomen voor artrose dan mannen. De afgelopen jaren steeg het aantal opnamen, maar mensen verbleven minder lang in het ziekenhuis.

Lees meer