Volksgezondheidenzorg.info

Zoekveld

Angststoornissen

Cijfers & Context

Meer vrouwen dan mannen met angststoornis

Regionaal & Internationaal

Prevalentie in Nederland gelijk aan EU-gemiddelde

Kosten

Kosten van zorg 626 miljoen euro in 2011

Preventie & Zorg

Huisarts heeft belangrijke rol in zorg

Uitgelicht

Ruim een miljoen mensen met angststoornis

In 2011 hadden naar schatting 1.068.700 personen van 18 tot 65 jaar een angststoornis. Er zijn in dat jaar ongeveer 196.900 personen met een angststoornis bij gekomen. Vrijwel alle angststoornissen komen meer voor onder vrouwen dan onder mannen, onafhankelijk van de leeftijd.

Lees meer

Prevalentie in Nederland komt overeen met Europees gemiddelde

Het percentage Nederlanders met een angststoornis komt overeen met het Europees gemiddelde. Alleen het percentage mensen met een sociale fobie lijkt in Nederland iets hoger te zijn dan in de rest van Europa.

Lees meer

Kosten van zorg 626 miljoen euro

In 2011 kostte de zorg voor angststoornissen 626 miljoen euro. Dit komt overeen met 0,7% van de totale kosten voor de gezondheidszorg in Nederland. De meeste kosten werden gemaakt in de sectoren geestelijke gezondheidszorg, eerstelijnszorg en ouderenzorg.

Lees meer

Belangrijkste zorgaanbieders bij angststoornissen zijn huisarts, apotheek en GGZ

De belangrijkste zorgaanbieders bij angststoornissen zijn de huisarts, de apotheek en de GGZ. De huisarts behandelt de meeste patiĆ«nten en heeft daarom een belangrijke rol in de diagnostiek, behandeling, begeleiding, controles en doorverwijzing van mensen met een angststoornis

Lees meer